Espai DIN

Activitats de foment del català


<< Tornar Imprimir

 • CAT CINEMA. Promoció de la programació de cinema en català

  Objectius:

  Els objectius de l'actuació han estat els següents:

  - Aconseguir que l'Associació Xiscnèfils de Cerdanyola del Vallès incorpori pel·lícules en català o doblades o subtitulades en català a la seva programació mensual de cinema.

  - Aconseguir que un dels cinemes comercials de l'àmbit del CNL programi un Cicle de cinema infantil en català (CINC).

  - Incrementar la projecció de pel·lícules en català als municipis del CNL.

  Resum:

  En primer lloc es va fer una prospecció exhaustiva de les sales comercials de cinema i de les associacions relacionades amb el foment del cinema de les sis poblacions. A l'àmbit del CNL hi ha 5 multicines: El Punt Cerdanyola, El Punt Montcada, Yelmo Cines Baricentro, Cinesa Sant Cugat i Yelmo Cines Sant Cugat. Només s'hi programa cinema doblat al català de manera molt esporàdica a Barberà i a Sant Cugat.

  A nivell associatiu, a Cerdanyola hi ha un cineclub federat, Xiscnèfils, que programa mensualment pel·lícules en versió original però mai subtitulades en català. A Badia hi ha una associació d'aficionats al curtmetratge, Cinexín, que tampoc no programa en català.

  A nivell institucional, l'Ajuntament de Sant Cugat projecta habitualment el documental del mes de manera gratuïta a la Casa de Cultura i a l'Arxiu Nacional de Catalunya.

  Posteriorment es va proposar a Xiscnèfils la projecció del màxim possible de pel·lícules en català i descomptes per als alumnes dels cursos de català per a adults del CNL. Paral·lelament es va parlar amb els cinemes comercials per proposar-los l'organització d'un CINC.

  Valoració del projecte:

  Finalment Xiscnèfils ha programat al llarg del 2013 4 pel·lícules en català i s'ha signat un acord de col·laboració a partir del qual els alumnes i participants de VxL de tot el CNL que hi assisteixin tenen entrada reduïda. A continuació detallem les pel·lícules projectades i el nombre d'alumnes i parelles lingüístiques que hi han assistit:

  • Fènix 11.23: 112 assistents
  • Els nens salvatges: 100 assistents
  • El bosc: 50 assistents
  • Món petit: 70 assistents

  El Punt Cerdanyola va accedir a organitzar el primer CINC del municipi amb la projecció de 9 pel·lícules infantils doblades en català i amb una mitjana d'assistència de 40 persones amb opció a entrada reduïda prèvia presentació de butlleta. Se'n va fer difusió a totes les escoles de Cerdanyola i de Ripollet amb la col·laboració dels ajuntaments i dels centres de recursos corresponents.

  Tot i que és molt positiu que a Cerdanyola s'hagi organitzat un cicle d'aquestes característiques, hi ha alguns aspectes que cal reforçar. En cap moment el cinema no va fer difusió del CINC i les pel·lícules en català no sortien a la seva programació estable. També caldria triar les pel·lícules que s'hi projecten i en quin moment, ja que no té gaire sentit estrenar una pel·lícula en castellà i, al cap de poc, fer-ne dos passis en català.

   

  Escriu el teu comentari
Consorci per a la Normalització Lingüística
Carrer de Muntaner, 221 08036 Barcelona
Tel +34 93 272 31 00 Fax +34 93 487 21 67
Web del CPNL

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

 • Facebook
 • YouTube
 • Twitter
 • Netvibes