Espai DIN

Activitats de foment del català


<< Tornar Imprimir

 • Festa de la Llum de Manresa

  Objectius:

  Difondre els orígens i la història de la Festa de la Llum de Manresa amb la intenció de donar a conèixer la història i la tradició de la festa manresana de la Llum, Tresor del Patrimoni Cultural i Immaterial de Catalunya i Andorra, fomentar l’ús del català i fer cohesió entre les persones.

  -  Potenciar el treball en xarxa (més de 70 entitats i organitzacions en formen part i organitzen alguna activitat) i visibilitzar les activitats del CNL.

  - Difondre el programa Voluntariat per la llengua i aconseguir nous voluntaris.

  Destinataris: alumnat dels cursos de català per a adults, participants en el programa Voluntariat per la llengua i la població en general.

  Resum:

  S'ha organitzat el concurs virtual i en paper LlumCat sobre el coneixement de la història i la tradició de la Festa de la Llum de Manresa. El concurs ha consistit a respondre 10 preguntes tipus test. Si no se sabien, es podia consultar el web www.festadelallum.cat. La finalitat és que les persones llegissin en català i coneguessin la història de la Festa de la Llum. El concurs editat en paper s'ha difós entre l'alumnat dels CCA i participants VxL, per mitjà del Full informatiu de CNL. També s'ha organitzat la parada Tastets de llengua de la Llum, un lloc de trobada entre voluntaris i aprenents i altres persones que han volgut conèixer el programa Voluntariat per la llengua, on s'han fet tertúlies per parlar sobre la Festa de la Llum de Manresa.

                                                                                                            
  El concurs virtual s'ha dut a terme mitjançant el web del CNL Montserrat a cpnl.cat/llumcat.
  • S'han elaborat les preguntes, les bases i l’edició del concurs a Internet, al web del CNL Montserrat i en paper al Full informatiu de CNL.
  • S'ha fet la recerca d’activitats i materials didàctics per a l’equip d’ensenyament a fi que puguin ser treballats a classe, segons el nivell del grup classe.
  • S'ha difòs el concurs mitjançant un bàner en els webs de mitjans de comunicació, centres d’ensenyament, entitats, ajuntament de Manresa, dels quals hem obtingut la col·laboració desinteressada.
  • S'ha aconseguit la col·laboració d'entitats, organitzacions i establiments per obtenir 10 premis per al sorteig entre els encertants. Els premis han estat: 1 Ipodtouch, 1 lector de llibres digitals, 2 àpats per a dues persones al restautant Maïami, 2 entrades per assistir a una obra de teatre al teatre Kursaal, 2 entrades per assistir a una visita turistica guiada a la Manresa medieval, 2 lots de llibres, 1 CD Aigua i Llum i el Joc de Manresa, 2 entrades per a un concert al Club de la Cançó, un massatge de fisioteràpia i una quiròpodia a la CU+ i 1 curs especial a l'EOI.
  • Parada Tastets de Llengua de la Llum
  • S'ha organitzat un punt de trobada al pati del Casino de Manresa (lloc cèntric per excel·lència) on persones catalanoparlants i persones que aprenen català han pogut conversar majoritàriament sobre què és la festa de la Llum, i se'ls ha distribuït el quadern "Aquella Llum resplendent", cedit per l'Associació Misteriosa Llum, que explica d'una manera senzilla els orígens de la festa.

  Valoració del projecte:

   Valoració molt positiva, atesa la repercussió que han tingut totes dues activitats, i per l'efecte de visibilització del CNL Montserrat, ja que ambdues actuacions es van incloure en el programa d'actes de la Llum.

  Sobretot valorem l'impacte i la resposta que les activitats han tingut:

  36.000 programes repartitits entre la població de Manresa.

  10 organitzacions han col·laborat en l'aportació de 10 premis molt interessants.

  20 mitjans de comunicació electrònics i organitzacions diverses han col·laborat en la difusió del concurs LlumCat mitjançant el bàner en el seu web.

  700 participants en el concurs LlumCat

  50 participants al Tastets de llengua de la Llum

   

  Enllaços relacionats
Consorci per a la Normalització Lingüística
Carrer de Muntaner, 221 08036 Barcelona
Tel +34 93 272 31 00 Fax +34 93 487 21 67
Web del CPNL

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

 • Facebook
 • YouTube
 • Twitter
 • Netvibes