25 anys fent bategar el català

Centres


Agenda

Des del dimecres, 1 de febrer de 2017 fins al dimarts, 28 de febrer de 2017

Exposicions

L'exposició “10 anys de VxL: un tast! (2003-2013)” arriba a Can Lledó, Mollet del Vallès

Carrer del Comte d'Urgell, 26
Mollet del Vallès

"10 anys de VxL: un tast! (2003-2013)" és una exposició creada per la Direcció General de Política Lingüística, amb la col·laboració del Consorci per a la Normalització Lingüística, que mostra la diversitat de participants en el Voluntariat per la llengua i la manera en què el programa s'ha anat estenent a diferents àmbits de la societat des que es va crear l'any 2003.

Els sis plafons i els vídeos que conformen la mostra contenen dades, testimonis i imatges tant de les parelles lingüístiques que es troben per conversar en català una hora a la setmana com de les activitats que s'ofereixen als participants.

L'any 2015 s'afegeix a la mostra un plafó commemoratiu de l'assoliment de les 100.000 parelles lingüístiques formades des de 2003.

A Mollet del Vallès, el Voluntariat per la llengua va començar l'any 2005 amb 8 parelles lingüístiques. Avui, si mirem enrere, podem dir que amb un xic més de deu anys, hem fet més de 1.100 parelles lingüístiques.

Voluntariat per la llengua és un programa que intenta compartir temps i llengua, és a dir, es tracta d'aparellar una persona voluntària que parli habitualment en català amb una altra que el parli una mica i que el vulgui aprendre per tenir l'oportunitat d'enraonar plegades. Un cop les dues persones es posen en contacte, només han de pactar dia, hora i lloc de trobada (una hora a la setmana) i mantenir el compromís de parlar en català.

Moltes parelles lingüístiques han explicar la seva experiència a Ràdio Mollet. Un exemple és l'Anna Malonda i la M. José Jiménez, voluntària i aprenenta, que ens expliquen en aquest àudio com van començar a formar part d'aquest programa i  han animat  la gent que encara no s'ha decidit a afegir-se al programa.

Es tracta de perdre la vergonya de parlar en català, tal com ens ha apuntat la Remei, voluntària lingüística des que es va iniciar el programa i que ens ha comentat que amb la seva aprenenta són més que parella lingüística, ja que s'ha travat una bona amistat.

Si mirem el recull de fotos d'algunes de les activitats conjuntes que s'han fet durant aquests dotze anys, veurem que són ben nombroses i amb organismes i entitats diferents: AFIMOIC, Associació de Col·leccionistes de Mollet i Comarca, Associació Pessebre Vivent Sant Fost, Castellers de Mollet, Centre d'Estudis Molletans, Club Ciclista Plana Lladó Mollet, Club d'Escacs Mollet, Colla Gegantera de Mollet del Vallès, Consorci de l'Espai Rural de Gallecs, DRAG associació naturalista, Escola Municipal de Música, Fleca Llargués, Fundació Martí l'Humà, IES Gallecs, Jordi Esteban, Farinera Moretó, Museu i Casa Abelló, Museu Isern, Tradicions i Costums, Veu Pròpia... Algunes, ja s'han convertit en activitats fixes: marxa anual amb el Club Muntanyenc Mollet, catifes de Corpus amb El Casal i des de fa més poc, la participació en la campanya "I tu, jugues en català?".

Cal destacar el compromís de més de 300 adhesions d'entitats, organismesempreses i establiments  de Mollet del Vallès amb el Voluntariat per la llengua (adhesiu identificador).

Hi ha orientacions i material de suport que podeu trobar en el web del Voluntariat per la llengua i també podeu consultar un blog on es recullen experiències de tot Catalunya.

Us animem a visitar l'exposició (de dilluns a divendres, de 8 h a 20.30 h) i a afegir-vos al programa. I tu ja ets Vxl?

Participa en el programa com a aprenent/a

Participa en el programa com a voluntari/ària 

L'exposició “10 anys de VxL: un tast! (2003-2013)” arriba a Can Lledó, Mollet del Vallès

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes