25 anys fent bategar el català

Centres


Agenda

Dimarts, 12 d'abril de 2016 a les 19:00

Club de lectura en català

"L'analfabeta", al club de lectura de Ciutat Vella

Biblioteca Gòtic - Andreu Nin, la Rambla, 30-32
Barcelona

Comentem el llibre L'analfabeta d'Agota Kristof al club de lectura de la Biblioteca Gòtic -Andreu Nin (Ciutat Vella), el 12 d'abril, a les 19 h.

Agota Kristof va néixer a Hongria. Abandonà el seu país quan l'exèrcit soviètic reprimí la insurrecció de Budapest. Es va exiliar a Suïssa, a Neuchâtel, localitat on va residir a partir de 1956.

Llegeixo. De manera gairebé malaltissa. Llegeixo tot el que em cau a les mans, tot el que tinc a la vista: diaris, llibres escolars, cartells, trossos de paper que trobo pel carrer, receptes de cuina, llibres infantils. Qualsevol cosa impresa.

Així comença L'analfabeta, una narració autobiogràfica en onze capítols per a onze moments fonamentals d'una vida. La nena que devora llibres i explica històries a la família serà una noia que escriu a l'internat per superar el dolor de la separació familiar. Ja casada, als vint-i-un anys, i amb una nena de quatre mesos, s'enfronta a l'exili, primer a Àustria i, després, a Suïssa.

De què parla l'escriptora a L'analfabeta? De les llengües enemigues, de la mort del dictador Stalin, de les imposicions de la Unió Soviètica, de l'exili, de la pobresa, de l'enyor, del desarrelament, de ser escriptora... Sobre l'escriptura i la llengua francesa, Kristof va escriure:

Sé que no escriuré mai en francès com hi escriuen els escriptors francesos de naixement, però l'escriuré com pugui, tan bé com pugui.

Aquesta llengua, no l'he triada jo. Me la van imposar per atzar, per casualitat, per les circumstàncies.

A escriure en francès, hi estic obligada. És un repte.

El repte d'una analfabeta.

El Centre de Normalització Lingüística de Barcelona, juntament amb Biblioteques de Barcelona, organitza els Clubs de lectura de llengua catalana. Inscriu-te, presencialment o telefònicament, a la Biblioteca on es fa el club un mes abans de la sessió i allà et deixaran el llibre a comentar en préstec, perquè te'l puguis llegir. És una activitat gratuïta!

Enllaços relacionats

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

  • Facebook
  • YouTube
  • Google +
  • Twitter
  • Netvibes