Edicions anteriors 

Núm. 17   Març de 2014

Butlletí del Consorci per a la Normalització Lingüística

SUMARI
Editorial
Avui, Dia Mundial de la Poesia, rebeu el nostre butlletí i volem aprofitar per regalar-vos el poema que hi ha fet especialment Montserrat Abelló.

Tan sols la paraula nua
la teva, mai la d’un altre
la que reflecteix una vida
dins d’una solitud
curulla de promeses,
on tot és possible.

S’esvaneixen els dubtes
la foscor claror es torna
i els sols variants i múltiples
cauen damunt cada mot,
el cobreixen i donen força.

Enllà d’aquest ser-hi
tan precís que
s’allarga en el contingut
de cada paraula clara.

Com ho és la poesia.
Coses d'ara
Inscripció als cursos de català d'abril-juny de 2014
Els dies 24 i 25 de març ampliem l'horari d'atenció al públic

Cerdanyola, Ripollet, Montcada, Barberà, Badia i Sant Cugat
24 i 25 de març de 2014

Ja està oberta la matrícula per als cursos de català per a adults del 3r trimestre 2013-14 (abril-juny de 2014).  Els dies 24 i 25 de març ens trobareu de 10 a 13 h i de 16.30 a 19.30 h.

 
Per a la matrícula és imprescindible la presentació de l'acreditació de nivell i, si és el cas, la documentació que justifiqui el dret a reducció de matrícula. Si no disposeu de cap acreditació de nivell de català, heu de fer prèviament una prova per determinar a quin nivell us heu de matricular.
 
De l'oferta de cursos d'aquest trimestre, us en destaquem el següent:
  • Cerdanyola: curs de cant coral en català (dijous a la tarda)
  • Montcada: curs inicial i bàsic 1 (matí) i bàsic 3 (tarda) i possibilitat d'incorporació a curs intensiu de nivell de suficiència (matí)
  • Barberà: curs bàsic 1 els dilluns i dimecres de 16.30 a 18.30 h
  • Badia: cursos de nivell B3, E3, I3 i S3 (proves de nivell el 24 i 25 de març)
  • Sant Cugat: curs de lectures dramatitzades (dijous al matí) i grup de conversa de nivell alt (dimecres al matí)


La vostra opinió ens interessa

Un dels reptes que tenim en aquests moments és oferir formació adaptada a les necessitats comunicatives i lingüístiques de la societat actual. Sense deixar de banda la formació dels nivells de referència, pensem que hem d’oferir una oferta complementària de suport a necessitats comunicatives puntuals per a tasques concretes (professionals, del món laboral, cultural o del lleure). 

La nostra intenció, doncs, és programar nous cursos per a nous alumnes o per a alumnes que volen un manteniment formatiu i consolidar coneixements. Per aconseguir-ho, necessitem conèixer quines són les vostres inquietuds. 

Com ja sabeu, ens satisfà treballar per donar un bon servei i per això continuarem proposant-vos novetats i ampliant i flexibilitzant l’oferta amb la vostra col·laboració.
 
Podeu fer-nos suggeriments mitjançant aquest formulari.
 
I perquè des de casa pugueu consultar els horaris i els cursos que es fan a cada població, disposeu del cercador de cursos.
 
Ja sabeu, a més, que per a qualsevol consulta, ens trobareu a les nostres oficines. Podeu contactar amb nosaltres mitjançant el correu electrònic, el telèfon o bé les xarxes socials.


Coses de tothom
Dia Internacional de la llengua materna
Els alumnes expliquen com es diu 'amistat' en les seves llengües d'origen

Cerdanyola, Ripollet, Montcada, Barberà, Badia i Sant Cugat
21 de febrer de 2014

Amb motiu del Dia Internacional de la Llengua Materna, que se celebra cada 21 de febrer per fer un reconeixement a la diversitat lingüística, l'alumnat del Centre de Normalització Lingüística Vallès Occidental 3 va treballar a les aules com es diu amistat en les seves 31 llengües maternes.

A més, el SLC de Badia del Vallès va col·laborar activament en la celebració que per cinquè any consecutiu va tenir lloc al municipi. Us en destaquem l'elaboració del vídeo Ciutadans del món a Badia! i el breu vocabulari wòlof-català.25 anys fent bategar el català
Enguany celebrem el 25è aniversari del Consorci per a la Normalització Lingüística

Museu Ca n'Ortadó. Cerdanyola del Vallès
19 de juny de 2014

Enguany fa 25 anys de la creació del Consorci per a la Normalització Lingüística i, per celebrar-ho, estem preparant una festa que tindrà lloc el dijous 19 de juny a les 18 h als jardins de Ca n'Ortadó, a la seu del nostre CNL.

Tot i que encara no us en podem donar detalls, reserveu-vos el dia a l'agenda.

Sense vosaltres no haguéssim arribat fins aquí!Coses del Voluntariat
Noves formacions de parelles lingüístiques a Sant Cugat i a Cerdanyola
A totes dues poblacions està previst crear una quarantena de parelles

Aquesta primavera hi haurà actes de presentació de parelles lingüístiques a Sant Cugat i a Cerdanyola del Vallès. A les altres poblacions del CNL (Ripollet, Montcada, Barberà i Badia) també es van fent parelles noves a mesura que es reben les altes de nous participants.

Sant Cugat l'acte serà el dilluns 31 de març, a les 19 h, a l'Espai Cultural i Gastronòmic Terra Dolça.  L'acte començarà amb la presentació del VxL i la formació de les parelles lingüístiques. En acabat, Clàudia Viladrich farà la presentació del seu llibre Conta'm un cant, un conjunt de relats basats en cançons catalanes. La presentació anirà a càrrec de Daniel Ruiz-Trillo i Quico Tretze l'acompanyarà amb un concert acústic.  

Cerdanyola l'acte de presentació serà el dijous 10 d'abril, a les 19 h, a la sala 22 de l'Ateneu de Cerdanyola (carrer de la Indústria, 38-40). Es començarà també amb la presentació del programa i la formació de les noves parelles i tot seguit Àngel Solà, voluntari lingüístic i conductor dels grups Xerrem presentarà David Vila, autor del llibre Català a la carta, que s'adreça a totes les persones que estan interessades a fomentar l'ús del català.El Voluntariat per la llengua, finalista als Premis Ciutat de Sant Cugat
Els 10 anys de trajectòria del programa l'han situat entre els 15 finalistes

Auditori de Sant Cugat
24 de març 19.30 h

La trajectòria del Voluntariat per la llengua a la ciutat, que el passat 2013 va celebrar el desè aniversari, ha estat una de les 15 candidatures seleccionades per optar al premi.

La comissió de propostes dels Premis Ciutat de Sant Cugat 2013 ha resolt seleccionar elVoluntariat per la llengua dins les candidatures finalistes. D’aquestes, el jurat n’haurà de seleccionar cinc, que seran les guanyadores dels Premis Ciutat de Sant Cugat 2013. 

La gala de lliurament dels Premis tindrà lloc dilluns24 de març, a partir de les 19.30 h, al Teatre-Auditori. Les entrades, gratuïtes, es poden recollir a l’Oficina de Turisme. 

Des del SLC de Sant Cugat, i també des del CNL Vallès Occidental 3, es valora molt positivament el reconeixement a la feina duta a terme que suposa haver arribat a aquesta fase del concurs.Tertúlies als comerços col·laboradors de Sant Cugat
Voluntaris i aprenents condueixen tertúlies temàtiques als punts de trobada

Pannus Cafè
Dijous 13 de març

Fruit de l'impuls que s'ha donat a la campanya dels comerços col·laboradors a Sant Cugat, s'hi han començat a organitzar tertúlies lingüístiques conduïdes per participants del programa.Més informació
Coses d'aquí i d'allà
Aprenem cantant!

Escola de Música Aulos (C/ Sant Enric, 8, al costat de la plaça de Sant Ramon)
Cerdanyola del Vallès

Les sessions de cant van adreçades als alumnes i participants del Voluntariat per la llengua de totes les sis poblacions que vulguin millorar la fluïdesa i la pronunciació en català tot cantant.

 Més informació
Una diada dedicada a la poesia
21 de març, Dia Mundial de la Poesia

Badia i Cerdanyola
20 i 26 de març de 2014

El 21 de març se celebra el Dia Mundial de la Poesia arreu. I nosaltres també fem activitats per difondre la poesia en català a les aules, i fora de les aules.

A Badia, enguany els alumnes han participat el 20 de març a la II Marató de Lectura Popular de Poesia amb el poema Tan sols la paraula nua, de Montserrat Abelló, en diverses llengües. A la tarda també van recitar poemes de Joan Vinyoli, per commemorar, a més, el centenari del seu naixement.

El 26 de març els alumnes de Cerdanyola també participaran a la lectura pública del poema a les 19.30 h al Museu d'Art de Cerdanyola.

Us convidem, a més, a participar al concurs de poesia que organitza la Institució de les Lletres Catalanes a l'espai Què Llegeixes. Teniu de temps fins al 31 de març. Consulteu-ne les bases!Els alumnes del grup elemental de Ripollet participen al concurs Contes del món

Ripollet
Primavera de 2014

Els alumnes de Ripollet participen al concurs Contes del món amb Els caganers valents, conte que han elaborat de manera col·laborativa i que és una metàfora de la seva experiència com a aprenents.

Contes del món és un concurs que convoca cada any l'associació COMSOC per difondre la cultura popular de tradició oral i remarcar la importància de la paraula i de les històries que expressen la manera de sentir d'un poble.
 
L’entitat farà públic quins són els contes semifinalistes el 8 d’abril. Entre el 9 i el 19 d’abril tindrà lloc la votació popular via web que decidirà quins són els contes guanyadors.
 
El resultat final es farà públic el 23 d’abril, dia de Sant Jordi.
 


Coses noves i cosetes
Aplicacions mòbils per aprendre català

En l'edició del mes de desembre d'aquest butlletí us presentàvem la web Apps en català, des de la qual ens podem descarregar moltes aplicacions per als dispositius mòbils que ens poden ser útils per a l'aprenentatge del català. 

La primera app que us presentem és la Guia de conversa universitària, elaborada pels Serveis lingüístics de la UB, que ens permet aprendre frases d'ús habitual i vocabulari bàsic en català amb les equivalències en alemany, anglès, castellà, francès, italià i portuguès. Aquesta aplicació també permet escoltar el vocabulari i les frases.

Si el que volem millorar és l'escriptura, tenim l'app per practicar l'ús dels pronoms febles a partir d'explicacions teòriques senzilles i exercicis pràctics: Posa'ls

Per resoldre dubtes, Aplica't ens pot ajudar a resoldre dificultats i incorreccions habituals. Es tracta d'una aplicació útil per ampliar el vocabulari i millorar la precisió lèxica. També conté activitats interactives.

Per millorar l'ortografia passant una estona divertida ens podem descarregar l'app del programa de TV3 El gran dictat

Finalment, amb l'app del Diccionari de la llengua catalana (DIEC2) podrem sortir de dubtes només amb un clic!Coses per llegir
Clubs de lectura en català, la informació al vostre abast

Una de les funcions del Consorci per a la Normalització Lingüística és fomentar la lectura en català. És per això que als cursos de tots els nivells us proposem llibres que després comentem als clubs de lectura que organitzem, en alguns casos, amb la col·laboració de les biblioteques dels nostres municipis o altres entitats.

Ara ja podeu consultar els clubs de lectura en català que es fan als diferents serveis de català de Catalunya. I, a més, també podeu seguir les informacions de la nostra agenda web que ara ja podeu consultar per poblacions.

Properament també podreu accedir a una base de dades pública de lectures en català classificades per nivell de dificultat i amb una breu sinopsi i valoració de l'obra.Pujar
  Subscriure's
  Enviar a un amic
EQUIP DE REDACCIó
Palmira Freixa
Maika García
Lídia Ponsatí
CONTACTE
CNL Vallès Occidental 3
Pl. Sant Ramon, 19
08290 Cerdanyola del Vallès
Tel. 93 580 34 94

Horari d'atenció al públic
De dilluns a dijous
de 10 a 13 h i
de 16 a 18 h
© 2018 Consorci per a la Normalització Lingüística
Info legal - Contacte
lectura