25 anys fent bategar el català

Centres


Acolliment lingüístic
RSS

Novetats

Mostrant de 1 a 3 de 3 entrades disponibles, del centre CNL Montserrat

 • CNL Montserrat - Divendres, 13 de novembre de 2015

  Vuitena edició de la Jornada de Llengua i Migració de l'Anoia

  El Consell Comarcal de l'Anoia va acollir divendres passat la vuitena edició de la Jornada de Llengua i Migració de l'Anoia, un espai per a l'intercanvi d'opinions i d'experiències entre els professionals que treballen en l'àmbit de l'ensenyament de la llengua catalana a les persones nouvingudes.

  Llegir-ne més

 • CNL Montserrat - Dimecres, 26 d'octubre de 2011

  5a Jornada de Llengua i Immigració, SCC de l'Anoia

  La directora general de Política Lingüística i presidenta del Consorci per a la Normalització Lingüística, Yvonne Griley, va ser l’encarregada d’inaugurar la 5a Jornada de Llengua i Immigració, celebrada el 21 d’octubre al Consell Comarcal de l’Anoia i organitzada pel Servei Comarcal de Català i el Pla de Ciutadania i Immigració de l’Anoia.

  La Jornada va encetar el seu programa amb la ponència marc que, amb el títol L’aprenentatge de les llengües i les TIC, va presentar en Carles Cassanyes. Després d’una valoració inicial sobre les implicacions de la presència de les tecnologies de la informació i la comunicació en el procés de l’aprenentatge de llengües, el coordinador d’ensenyament del CPNL va reflexionar sobre l’ús que fem d’aquestes noves eines i la importància d’adequar tecnologia i metodologia.

  En la seva presentació,  Cassanyes també va comentar aspectes relacionats amb l’entorn personal d’aprenentatge (EPA) i amb el canvi de rols en el procés de formació a partir del treball col·laboratiu. I, en aquest sentit, va insistir a presentar les eines TIC com una gran oportunitat, tot i remarcar la idea que no es tracta de canviar per canviar, sinó per millorar allò que ja estem fent .

  La part final de la ponència va consistir en una didàctica presentació d’una selecció de recursos i eines TIC que ara mateix ja són a l’abast del professorat i l’alumnat.

  La segona part de la Jornada es va encetar amb l’apartat de materials, que en aquesta ocasió va oferir la presentació del programa "Lletres per a tothom", un programa d'abast nacional que té per màxim objectiu promoure l'alfabetització en català de persones adultes d'origen estrangera. La presentació va anar a càrrec d'Assumpta Eixarch, coordinadora de la Direcció General d'Immigració a la Terres de l’Ebre, i Marta Berrocal, responsable dels continguts i la redacció de la guia de la maleta pedagògica del programa.

  En primer lloc, Eixarch va centrar la seva intervenció a explicar els objectius i el procés de l’elaboració d’aquest programa, promogut per  la Direcció General per a la Immigració, l'Obra Social "la Caixa" i la Federació d'Associacions Culturals i Educatives de Persones Adultes (FACEPA). I, seguidament, Berrocal va fer la presentació dels materials inclosos en la maleta pedagògica .

  Seguidament es van presentar tres experiències d’ús d’eines TIC en contextos d’aprenentatge. A la primera,  Recursos per a l’acolliment lingüístic,  Elena Blaya, del Servei de Recursos Lingüístics de la Direcció General de Política Lingüística, i Carme Bové, responsable d'Ensenyament del Consorci per a la Normalització Lingüística, van mostrar el Cercador de recursos per a l’acolliment lingüístici l’ús que el professorat en pot fer a partir d’un plantejament col·laboratiu amb un wiki.

   

  La segona experiència és a càrrec de Llibertat Blanes, tècnica de l’aula de Llengua de Tàrrega, i presenta L'ús de Faccebook com a eina per a la dinamització de l'aprenentatge. Una experiència que proposa aprofitar les xarxes socials per crear comunitat d'aprenents més enllà de l'aula i també difondre activitats del curs i de l'entorn.

    

   

  Per acabar, Laura Corsà, coordinadora d’ensenyament del CNL Lleida, presenta Una wiki com a eina d'aprenentatge complementària a l'aula, una proposta de treball col·laboratiu amb alumnes de Bàsic 3 que consistia en crear una wiki sobre la vida i obra de Màrius Torres.

   

  Llegir-ne més

 • CNL Montserrat - Dimarts, 4 d'octubre de 2011

  Atenció domiciliària i auxiliars de geriatria

   El darrer quadrimestre, el SLC de Manresa del CNL Montserrat va impartir un curs gratuït de nivell bàsic de català, dissenyat específicament per apropar el català a l’entorn laboral de l’atenció a la gent gran (auxiliars de geriatria i persones que es dediquen o es volen dedicar a l’atenció domiciliària), en ser un sector en el qual treballen moltes persones nouvingudes.

  Durant el curs, que va durar 45 hores, es va treballar vocabulari específic a partir de situacions pròpies d’aquest àmbit laboral, amb la intenció de donar resposta a les necessitats comunicatives més habituals que s’estableixen entre les persones grans i el personal que les atén. Així doncs, a més de treballar coneixements bàsics generals, com ara la identificació personal, els aliments i les hores, es va posar especial atenció a la salut, la higiene, les situacions d’emergència i els diàlegs més comuns amb persones grans. Els alumnes es van mostrar molt satisfets de tot el que van aprendre.

  El director de la residència Catalunya, Andrés Rodríguez, va participar en l’acte de cloenda del curs, en què es van lliurar els diplomes. El Sr. Rodríguez va parlar del dia a dia de les persones que viuen en una residència i de les tasques que hi duen a terme els treballadors, remarcant la importància de saber català, ja que “la comunicació amb les persones residents és un tret essencial”. Posteriorment, es va fer una visita a la residència Catalunya, experiència altament valorada pels alumnes, perquè la majoria no treballaven al sector, però ho volien fer.

  Llegir-ne més

Anterior

 1. 1

Següent


Centres

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

 • Facebook
 • YouTube
 • Twitter