25 anys fent bategar el català

Centres


Acolliment lingüístic
← Tornar al llistat de novetats

Novetats

 • Àmbit de Formació i Foment - Dijous, 23 de novembre de 2017

  La jornada "L’acolliment lingüístic" arriba amb èxit a la vuitena edició

  El municipi de Salt acull la jornada, com a reconeixement per la llarga trajectòria de la població en acolliment lingüístic

  El 17 de novembre va tenir lloc la jornada "L'acolliment lingüístic: reptes actuals. Vuitena jornada de presentació de materials i experiències", que va comptar amb professionals provinents del Consorci per a la Normalització Lingüística, centres de formació d'adults, aules d'acollida, àrees d'immigració de l'Administració local, entitats i universitats.

  L'alcalde de Salt, Jordi Viñas, va obrir la sessió refermant el compromís de l'Ajuntament de Salt entorn de l'acolliment lingüístic. Per la seva banda, Ester Franquesa, directora general de Política Lingüística, va recordar la importància de garantir l'accés al coneixement del català per poder-lo usar amb normalitat.

  La taula rodona va permetre escoltar les intervencions d'Adama Boiro, de l'Associació Jokkere Endam; M'hamed Abdelouahed Allaoui, del Comitè per a l'Acollida de Persones Refugiades de la Secretaria d'Igualtat, Migracions i Ciutadania; Delmer Omar, de l'Associació Social Cultural d'Hondures de la Província de Girona; Nadia Huan Qiu, de l'Institut de Llengua i Cultura Xinesa de Girona, i Gagandeep Singh, de la Comunitat Sikh de Catalunya. S'hi van tractar temes sobre la major o menor predisposició dels diversos grups de persones estrangeres que viuen a Catalunya a aprendre llengua, les llengües dels fills de les persones migrades, l'actuació de les administracions i la societat, la discriminació lingüística cap a les persones migrades, el paper de les associacions de persones migrades i les seves experiències personals en relació amb la llengua, entre d'altres. El periodista Carles Solà va moderar la taula rodona.

  Durant la segona part de la jornada es van presentar cinc experiències sobre les temàtiques de les mudes lingüístiques i els processos d'adopció del català, amb Maite Puigdevall i Joan Pujolar, de la UOC; el Programa de Reincorporació al Treball, amb Xavier Xarbau, de Àrea d'Integració i Convivència de l'Ajuntament de Salt; el mòbil com a recurs didàctic i comunicatiu, amb Mateu Català, de la UdG; l'acollida lingüística de refugiats de Creu Roja de Girona, amb Olivier Guiot, del Programa de Refugiats de Creu Roja Girona, i el treball de les autobiografies lingüístiques a l'aula, amb Mercè Solé, del CNL de Barcelona.

  La síntesi de les intervencions i les conclusions finals van anar a càrrec de Xavier Besalú, professor de pedagogia i educació intercultural de la Universitat de Girona. Francesc Ten, director dels Serveis Territorials de Cultura de Girona, va fer-ne la cloenda, amb l'agraïment especial a l'acollida de la jornada per part de l'Ajuntament de Salt i la bona feina de treball col·laboratiu de l'organització.

  La jornada es concep com un espai de trobada i d'intercanvi entre professionals i voluntaris. Té l'objectiu doble d'escoltar i dialogar amb els destinataris de l'acolliment lingüístic i, alhora, de conèixer i definir els reptes del moment actual en aquesta matèria.

  L'organització de «L'acolliment lingüístic: reptes actuals» és a càrrec del Grup d'Immigració de la Comissió per la Llengua de les Comarques Gironines, format per la Direcció General de Política Lingüística, el Consorci per a la Normalització Lingüística, el Departament d'Ensenyament -Equip LIC i Formació d'Adults- la Secretaria d'Igualtat, Migracions i Ciutadania, l'ICE Josep Pallach de la Universitat de Girona, el Servei Lingüístic de Comissions Obreres, el Servei Lingüístic de la UGT, Càritas Diocesana de Girona, Òmnium Cultural i Plataforma per la Llengua. 


Centres

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

 • Facebook
 • YouTube
 • Google +
 • Twitter
 • Netvibes