25 anys fent bategar el català

Centres


Acolliment lingüístic
← Tornar al llistat de novetats

Novetats

 • Àmbit de Formació i Foment - Dijous, 19 d'octubre de 2017

  Xerrada sobre les virtuts d'ensenyar i aprendre a Sant Pere de Ribes

  Aprendre ensenyant és la gran oportunitat de l'acolliment lingüístic

  El Servei Local de Català de Sant Pere de Ribes, del Centre de Normalització Lingüística de l'Alt Penedès i el Garraf, va organitzar la presentació del llibre Aprensenyar. Evidències i implicacions educatives d'aprendre ensenyant, amb la xerrada de l'autor David Duran, titulada «Aprensenyar, una paraula nova per a una vella (però invisible) pràctica educativa». 

  Aquesta presentació va tenir lloc dilluns 16 d'octubre, a la Biblioteca Manuel de Pedrolo, en el marc de la inauguració dels cursos de català per a adults i del programa de Voluntariat per la llengua del CNL.

  A través del terme aprensenyar, es pretén posar en valor la importància de saber aprofitar les oportunitats d'aprenentatge de les persones que ensenyen, en la mesura que formar-se i aprendre constantment són habilitats recurrents i imprescindibles en la societat actual.

  Mitjançant la reflexió que hi ha al voltant d'aquest neologisme, creat especialment per a l'ocasió, s'estableix una connexió interessant entre els formadors, els alumnes i la llengua, sobretot per l'oportunitat de cohesió social que suposa obrir la ment a la novetat i compartir les diferències des d'aquesta voluntat contínua d'aprendre ensenyant i d'ensenyar aprenent.

  Cal destacar que el llibre descriu pràctiques reals en les quals els estudiants aprenen ensenyant. I no només en l'ensenyament reglat, ja que el capítol dedicat a aprendre ensenyant a altres informalment fa referència al programa Voluntariat per la Llengua i explica que el benefici de participar-hi és mutu: l'aprenent millora el seu català oral i coneix millor la societat que l'acull, i el voluntari no només s'enriqueix pel fet de conèixer la cultura de l'altra persona, sinó que es veu obligat a pensar sobre què sap de la seva pròpia llengua, cosa que l'ajuda a aprofundir i millorar en molts aspectes.

  David Duran Gisbert és doctor en Psicologia i professor agregat del Departament de Psicologia Bàsica, Evolutiva i de l'Educació de la Universitat Autònoma de Barcelona.

  Enllaços relacionats


Centres

Consorci per a la Normalització Lingüística

Els continguts d'aquest lloc estan subjectes a una llicència de Creative Commons Creative Commons

Seguiu-nos a:

 • Facebook
 • YouTube
 • Twitter